Adóvégrehajtások

A feketelista.hu a jobb oldali menüsávon látható tizenhárom különféle részlista (állami nyilvántartás) összevonásával jött létre. Az adóvégrehajtások részlista csak a cégekkel szemben folytatott vagy folyó adóhatósági végrehajtásokat tartalmazza.

Az adóvégrehajtásban érintett cégekről a céglista összeállítása segítségével lehet különféle szempontokból tájékozódni (míg a cégellenőrzés segítségével az Ön által megadott céget a feketelista.hu egészével — 13 állami nyilvántartással — vetjük össze).

Jogszabályi kötelezettsége alapján 2001. szeptember 1. óta az adóhatóság nyilvánosságra hozza azokat az adóalanyokat, amelyekkel szemben az adóvégrehajtás eszközéhez nyúlt adóhátralékuk miatt (lásd erről: törvényi háttér). Az adóhatóság köteles az adóvégrehajtás megindítását és törlése esetén annak tényét nyilvánosságra hozni (a felfüggesztést vagy a szüneteltetést nem). A nyilvánosságra hozatal helye — egyben az adóvégrehajtásokban érintett cégekről a feketelista.hu forrása — a Cégközlöny (legutolsó feldolgozott számának megjelenési dátuma: 2022. szeptember 29.) és az adóhatóság honlapja: nav.gov.hu (lásd az „Adatbázisok” alatt, az „Adóhiányosok, hátralékosok, végrehajtás alattiak” menüpont alatti almenüben, ahol nyilvánosságra kerül minden héten azoknak a köre, akikkel szemben folyó adóvégrehajtás van — a felfüggesztett vagy szüneteltetett eseteket itt sem közlik), amellyel a feketelista.hu szinkronizálásának utolsó időpontja: 2022. szeptember 16. A feketelista.hu tartalmazza az adóhatóság honlapján lévő összes folyó adóvégrehajtás alatt álló céget és a Cégközlönyben az utolsó tíz évben, azaz 2012. október 6. óta megjelent összes céges, nem törölt adóvégrehajtást a következő adatokkal: a cég neve; címe; adószáma; az adóvégrehajtás kezdete (vagy a közlés napja a nav.gov.hu-n); az adóvégrehajtás ügyszáma; az elrendelő területi adóhatóság; a forrás.

A toplisták oldal 4.1. pontjában statisztikai összesítést találhat az adóvégrehajtás alá vont cégek számosságának időbeli alakulásáról.

Az adóvégrehajtásokkal kapcsolatos legfontosabb tartalmi kérdésekre itt talál választ.