Adótartozások 100 millió forint felett

A feketelista.hu a jobb oldali menüsávon látható tizenhárom különféle részlista (állami nyilvántartás) összevonásával jött létre. Az adótartozások részlista csak a cégek adótartozásait tartalmazza, amelyeket az adóhatóság azért hozott valamikor is nyilvánosságra, mert e cégek nyilvántartott adótartozása (a nyilvánosságra hozatalt megelőzően 180 napon át) folyamatosan meghaladta a 100 millió forintot. 

Ezen cégekről a céglista összeállítása segítségével lehet különféle szempontokból tájékozódni (míg a cégellenőrzés segítségével az Ön által megadott céget a feketelista.hu egészével — 13 állami nyilvántartással — vetjük össze).

2007 óta az adóhatóság jogszabályi kötelezettség alapján negyedévenkénti összesítésben, a tárgynegyedév utolsó napja szerinti állapotnak megfelelően köteles közzétenni azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél 100 millió forintnál nagyobb — ám összegszerűségében az adóhatóság által sem közzétehető! — adótartozást tart nyilván 180 napon át (lásd erről: törvényi háttér). A nyilvánosságra hozatal helye — egyben a fenti mértékű adótartozásokról a feketelista.hu forrása — az adóhatóság honlapja: nav.gov.hu (lásd az „Adatbázisok” alatt az „Adóhiányosok, hátralékosok, végrehajtás alattiak” menüpont alatti almenüben), ahol a legutolsó közzétett negyedév: 2021. június 30. A feketelista.hu minden közlést önálló ügyként kezel, azaz a feketelista.hu a múltat is megőrzi, vagyis a legutolsó negyedévi közlések mellett az adóhatóság honlapján már nem található, régebbi negyedévekkel kapcsolatos, hasonló mértékű adótartozásokra vonatkozó adóhatósági közleményeket is tartalmazza. A feketelista.hu-n az utolsó tíz évben, azaz 2011. december 2. után nyilvánosságra hozott céges adótartozások megtalálhatók a következő adatokkal: a cég neve; címe; adószáma; listázott negyedév első és utolsó napja; az adóhatóság határozata közzétételének időpontja; a közzétevő; a forrás.

A toplisták oldal 4.8. pontjában statisztikai összesítést találhat a fenti adótartozások számosságának időbeli alakulásáról.

Az adótartozásokkal kapcsolatos legfontosabb tartalmi kérdésekre itt talál választ.